FIA WEC - hírek magyarul

Porsche indul az élről!

2015. június 12. 22:26 - iTory

A német gyártó, 16 győzelmével rekorder magasra tette a mércét a Le Mans-i 24 óráson, mivel megfutotta a leggyorsabb időt az időmérő edzésen. Túl a kétnapos edzésen a három Porsche kifogástalan teljesítményével elfoglalta az első három rajthelyet. Az LM P2-es kategóriában a 47-es rajtszámú KCMG Oreca 05 szerezte meg a pole pozíciót. A GTE kategóriában a profi és az amatőr kategóriában is Aston Martin végzett az élen a 99-es, valamint a 98-as rajtszámú autóval. Izgalmasnak ígérkezik a verseny, ami szombaton kezdődik 15 órakor.

A Dumas, Jani és Lieb által vezetett 18-as rajtszámú Porsche indul az első rajtkockából a 83. Le-Mans-i 24 órás versenyen. Június 10.-én szerdán a svájci Neel Jani megszerezte a leggyorsabb időt az edzésen 3:16,887-es idővel. A második időt a 17-es rajtszámú 919 Hibrid futotta, amit Webber, Bernhard és Hartley irányít, majd az első sort szorosan követi a 19-es Porsche, amely a harmadik időt érte el.

A második időmérő felhős, viharos idővel indult Csütörtök délután 7 órakor száraz pályán, amit több incidens is megzavart a pályán. Összesen négy piros zászlós fázis is felborította az eredeti időtervet.  A körülmények ellenére a 19-es Porsche megdöntötte a szerdai idejét 3:18,862-es idővel, de ez nem borította fel az előző napon kialakult sorrendet.

Az első piros zászlót 19:40-kor lobogtatták meg, amikor a 13-as Rebellion R-One letért a pályáról az első sikánnál, a 47-es Orecának műszaki problémája adódott a Mulsanne és az Indianapolis kanyarok között és az 55-ös Ferrari meglátogatta a kavicságyat a Porsche kanyarkombinációban.

Az időmérőt újraindították, de 20:30-kor újra félbe kellett szakítani, mivel Jan Magnussen hatalmasat bukott a Porsche kanyarok kijáratánál a 63-as Corvette C7.R gépével. Az autó a védőkorlátnak csapódott, és az időmérőt piros zászlóval leintették és nem is indították újra. A pilótát megfontoltan és óvatosan szabadították ki az autóból és egyből a pályakórházba vitték vizsgálatra. A Corvette nem lesz ott a versenyen, mert a sérülései nem javíthatóak. Ez volt az első alkalom a márka történetében, amikor egy autóját kényszerből vissza kellett vonni a versenyzéstől a Le-Mans-i 24 óráson.

A második nap második felvonása 21:30-kor kezdődött, de a csúcsidők maradtak azok, amit Neel Jani beállított előző nap a 18-as Porschével és Timo Berndhard a 17-es kocsival, ezzel bebiztosították magukat a fő riválisaiktól az Auditól és a Toyotától. A 7-es és a 9-es Audi következett utánuk 3:20,561-es és 3:20,997-es időkkel, amivel kevesebb mint három másodperccel maradtak el a Porschék mögött. Az utolsó megállás 23:05-kor jött, amikor az Alex Kapadia által vezetett 67-es rajtszámú Porsche 911-ese lángra kapott és megállni kényszerült a Tetre Rouge és a Forza Motorsport sikán között. Az edzés folytatódott 23:25-től, de az eredményekre nem volt hatással.

Ezzel Neel Jani beállította a 18-as Porsche 919 Hybriddel a leggyorsabb időt a kvalifikáción 3:16,877-el, amivel az átlagsebessége 249,2 km/ó. Ez az eredmény jól mutatja a fejlődésüket az előző évhez képest, mivel ez az idő hat másodperccel bizonyul jobbnak a tavalyihoz viszonyítva azonos üzemanyag fogyasztás mellett. A címvédő Audi három R18 e-Tron Quattroi nincsenek nagyon messze a Porsche 919-ekhez képest. A Toyota, a világbajnoki címvédő némileg lassabb volt a riválisaihoz képest.

Az Oreca visszatért az LM P2-es kategória élére, köszönhetően az egyik új Oreca 05-nek, ami megszerezte a francia konstruktőrnek a pole pozíciót a 47-es autóval 3:38,032-es idővel, ami épp gyorsabb, mint a 26-os Ligier, ami 3:38,939-es időt futott. A verseny szorosnak ígérkezik a 41-es és a 38-as Gibson 015S-ek között, hasonlóan, mint az előző év győztes autójai között, amikor az Alpine A450b-k küdöttek a jó helyezésért. Kevesebb, mint 7 másodperc a különbség a 17-es és a 19-es LM P2-es autó között, szóval elég nyitottnak néz ki a verseny.

A GTE kategóriában fantasztikus párbaj látszik kibontakozni a Ferrari és az Aston Martin között, hogy melyik autó lesz a gyorsabb mindkét GT kategóriában. A 99-es Aston Martin (McDowall, Rees, Stanaway) megtartotta az első helyét a PRO kategóriában, közvetlenül a címvédő 51-es Ferrari előtt (Bruni, Fisichella, Vilander). A Corvette C7.R és a Porschék lesből várják a bíztató jeleket, hogy fordíthassanak. Az amatőr kategóriában is az Aston Martinok és a Ferrarik domináltak a 98-as Vantage V8-al (Dalla Lana, Lamy, Lauda) megtartva a pole pozíciót jelentő időt az előző napról.

forrás: 24h-lemans.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fiawec.blog.hu/api/trackback/id/tr427537802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása